Roodborsttapuit "Saxicola torquata" Rode Lijst van de IUCN

De roodborsttapuit is iets kleiner dan een mus.
Ze hebben een opvallende tekening, donkere kop en rug, scherpe aftekening met wit rond de keel en oranjerode borst.
Het vrouwtje ziet er hetzelfde uit maar wat minder felle tekening.
Het nest bouwen ze dicht bij de grond verstopt tussen struiken.

Ze zitten blijkbaar graag in de top van struiken en zijn dan goed te zien.
Sinds de natuurbrug er is zie ik ze veel in die omgeving.
Vermoedelijk nestelen ze in de struiken van de wallen van de natuurbrug.
Ook het heide herstel schijnt de soort goed te doen.